Ön jelenleg itt tartózkodik: Hírek / TÁRSASHÁZAK FIGYELMÉBE


 Cimke felhő


Partnereink

LinkBank

szakember kereső

Linkgyűjtemény


Kérdések és válaszok

Tovább a kérdések és válaszokhoz

TÁRSASHÁZAK FIGYELMÉBE


Társasházak tulajdonosainak, kezelőinek figyelmét szeretnénk felhívni rá, hogy a katasztrófavédelmi hatóság kiemelt ellenőrzési tervében 2013 első felében a társasházak ellenőrzése szerepel.

A hatóság 2013 májusig elvben minden magas és középmagas társasházi épületet ellenőrizni fog( egyes helyeken ezt kiterjesztig a 4 szint alatti társasházakra is).

Milyen kötelezettségeket kell teljesíteni a társasházaknak, társasház kezelőknek:

  • Kidolgoztatja a Társasház épületének tűzvédelmi használati szabályait (ez a ház helyi Tűzvédelmi Szabályzata), a lakók és bérlők riasztásának módozatait menekülési tervét (ez a Tűzriadó Terv), a felszerelt tűzvédelmi eszközök (pl. tűzoltó készülék, tűzjelző, hő- és füstelvezető rendszer) használatára vonatkozó előírásokat.  A Szabályzat tartalmát a lakókkal, bérlőkkel, ott tartózkodókkal megismerteti, betartatja, a szabálytalanságokra figyelmeztet. (OTSZ 592.§)
  • Köteles felhívni a Társasházban vállalkozást, gazdasági tevékenységet folytató ügyvezetők, tulajdonosok figyelmét, hogy a Társasház lakóinak tűzbiztonsága érdekében kötelesek a számukra előírt tűzvédelmi feltételeket biztosítani, követelményeket betartani.
  • A tűzvédelmi dokumentációkat a Társasház többi hivatalos irataival együtt gyűjtőzi és a 1 példányát a Társasházban tárolja. (OTSZ 563. §)
  • Biztosítja és rendszeresen ellenőrzi a tűzoltó készülékek és a ház egyéb tűzvédelmi eszközeinek, a menekülést segítő utánvilágító táblák, tájékoztató feliratok megfelelőségét, valamint a közlekedési (menekülési) útvonalak szabadon tartását.Az ellenőrzéseket, a szükséges karbantartásokat Ellenőrzési naplóban dokumentálja. (OTSZ 591. §)
  • Gondoskodik a villamos és a villámvédelmi berendezések legalább 6 évenkénti, tűzvédelmi szempontú, szakemberek általtörténő felülvizsgáltatásáról. (OTSZ 213 és 226§)

Az társasházak közlekedőinek használati szabályairól megjelent az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről egy tájékoztató amelyet az alábbi linken olvashatnak: 

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/szakmai/piacfelugyelet/lakoepuletek_kozlekedoi.pdf

Annak érdekében, hogy az esetleges szankciókat elkerüljék keressenek bennünket. Vállaljuk az alábbiakat:

- Tűzvédelmi szabályzat készítése

- Tűzvédelmi házirend készítése

- Tűzvédelmi oktatások, tájékoztatások tartása

- Lakóépületekben szabálytalanul tárolt anyagok, eszközök figyelemmel kísérése

- Esetleges jogszabálysértés esetén a lakóközösség figyelmeztetése, helyszíni szemlék tartása

- Az esetlegesen szükségessé váló tűzvédelmi eszközök, táblák biztosítása

 

Budapest - Miskolc - Debrecen - Kaposvár - Eger - Győr -Nyíregyháza - Pécs - Szeged - Szekszárd - Szolnok - Tatabánya - Szombathely - Veszprém - Zalaegerszeg - Kecskemét - Kelet Magyarország